Φραουλένια τάρτα στο φούρνο

Φραουλένια τάρτα στο φούρνο

Με ζύμες κολλημένες στα δάχτυλα

Όλο και πιο έντονα θυμάμαι πως μικρότερη ήμουν γλυκατζού. ‘Οχι πως τώρα δεν είμαι, ίσα-ίσα, απλώς μικρότερη υπερτερούσε η απόλαυση του γλυκού σε σύγκριση με του φαγητού αν θέλουμε να κάνουμε αυτό το διαχωρισμό. Ναι, σίγουρα, πολύ μπροστά ήταν το γλυκό στο γράφημα απόλαυσης συγκριτικά με το φαγητό. Κάθε μέρα ήθελα να τρώω γλυκό, έστω ένα κομμάτι, έστω ένα πιατάκι, οτιδήποτε, κουταλιού, κέικ, σιροπιαστά, ταψιού, ψυγείου, σοκολατένια, παραδοσιακά, κρεμώδη, φρουτώδη. Ευτυχώς είχα πάντοτε μια έμφυτη αίσθηση του μέτρου και ποτέ μου δεν καταλάβαινα (ούτε ακόμα θα έλεγα) κάθε φορά που άκουγα κάποιον να λέει “έκατσα και έφαγα μόνος μου μισή τούρτα”, “μισό ταψί ραβανί”, “ένα κιλό παγωτό”. Αδιανόητο, ανεξήγητο. Όσο δεν είχα μάθει να μαγειρεύω ή έστω να παρατηρώ τη μαμά μου πριν χρειαστεί να μαγειρέψω μόνη μου (και να καταλάβω την αξία της διαδικασίας, από τη στιγμή που θα πιάσουμε την κουτάλα και τα υλικά, μέχρι που θα τα βάλουμε στο πιάτο, μέχρι που θα πάρουν τη θέση τους στο στόμα μας και στα στομάχια μας), τόσο θυμάμαι να κάθομαι κοντά της και να την παρακολουθώ να φτιάχνει γλυκά. Της κρατούσα το μίξερ και έγλειφα με το δάχτυλο τις ζύμες από τα κέικ και τις κρέμες από τα μπολ. ΄Εχω ακόμα την εικόνα στο μυαλό μου να μου ψευτοφωνάζει “φτάνει, θα σε πονέσει η κοιλιά σου!” καθώς έτρωγα ότι είχε απομείνει από τις άψητες ακόμα ζύμες. Ακόμα το κάνω, μόνο που τώρα την περισσότερη δουλειά την κάνει η μαρίζα, μια εξαιρετική σπάτουλα σιλικόνης που καθαρίζει τέλεια τα μπολ και…δε μου αφήνει και πολλά υπολείμματα να γλείψω να το ευχαριστηθώ. ‘Ετσι δε λένε; “Με σπάτουλα σιλικόνης, νηστικός μένει ο μάγειρας, νηστικός και ο νεροχύτης!”

Οι φράουλες στο μανάβη είναι στα καλύτερά τους με λαχταριστό χρώμα και γεύση και έτσι για σήμερα λέω να φτιάξουμε μια πρωτότυπη “τάρτα με φράουλες και κρέμα κακάο φουντουκιού στο φούρνο” την οποία παρακολούθησα να φτιάχνει η Ντίνα Νικολάου στο Athens Metro Mall στα πλαίσια του φετινού Cooking Festival. Ένα γλυκό με ζύμη που θα φτιάξουμε μόνοι μας, κρέμα κακάο με φουντούκια, φρέσκιες φράουλες και σπιτική μαρμελάδα φράουλα! Για την τάρτα αυτή θα φτιάξουμε μια εύκολη ζύμη μπριζέ (pâte brizée) ή ζύμη σαμπλέ (pâte sablée). Μια σημαντική διαφορά είναι ότι η σαμπλέ λόγω μεγαλύτερης ποσότητας σε ζάχαρη και βούτυρο περιέχει περισσότερες θερμίδες και περισσότερη γεύση από την μπριζέ. Οπότε στη συγκεκριμένη συνταγή μάλλον ταιριάζει καλύτερα να πούμε ότι θα φτιάξουμε μια ζύμη σαμπλέ. Αυτή τη φορά πάντως δεν την ψήσαμε στο φούρνο καλυμμένη με το ρύζι πριν τη γεμίσουμε με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά μια και καλή όταν βάλαμε και την κρέμα, τις φράουλες και τη μαρμελάδα γιατί η ποσότητα της ζάχαρης που περιέχει προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα για να μη φουσκώσει περισσότερο από ότι χρειάζεται αλλά και ο χρόνος ψησίματος (45 λεπτά) είναι αρκετός ώστε να μη χρειαστεί να την ψήσουμε πρώτα μόνη της.

Γενικά όσο έψαχνα παρατήρησα ότι και οι δύο χρησιμοποιούνται για  γλυκές αλλά και για αλμυρές τάρτες, και οι δύο περιέχουν στα συστατικά τους αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, αλάτι και για να δέσει η ζύμη προσθέτουμε και ένα αυγό ή κρύο νερό. ΄Οσον αφορά τις αναλογίες δεν βρήκα ακριβείς αναλογίες ούτε για τη μία ούτε για την άλλη, η κάθε συνταγή παρουσιάζει διακυμάνσεις στις ποσότητες. Μια ζύμη σαμπλέ είχαμε φτιάξει και σε ένα παλιότερο post στην τάρτα μήλου.

Διαφορές μεταξύ ζύμης μπριζέ και ζύμης σαμπλέ: 

  • Η ζύμη μπριζέ περιέχει συνήθως λιγότερη ζάχαρη από την σαμπλέ.
  • Τα υλικά στην μπριζέ ενώνονται συνήθως με λίγο κρύο νερό, ενώ στην σαμπλέ με αυγό.
  • Η σαμπλέ λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας σε βούτυρο και ζάχαρη χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική.
  • Η σαμπλέ είναι πιο σφιχτή και βουτυράτη ενώ η μπριζέ πιο τραγανή και άγλυκη.
  • Τη σαμπλέ μπορούμε να την ψήσουμε κατευθείαν με τα υλικά της τάρτας χωρίς να την ψήσουμε πρώτα καλυμμένη με το ρύζι γιατί η ζάχαρη προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα που χρειάζεται. Επίσης το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για τις δύο ζύμες αν ο χρόνος ψησίματος ξεπερνάει τα 30 λεπτά.
  • Στη μπριζέ προτιμάμε τα υλικά μας να είναι κρύα (σε χαμηλές θερμοκρασίες) ενώ στη σαμπλέ σε θερμοκρασία δωματίου.

Όπως και να ‘χει είναι και οι δύο είναι βουτυρένιες, απολαυστικές και όταν τις στρώνουμε στην ταρτιέρα διακρίνονται για την χαρακτηριστική εύθρυπτη υφή τους.

Τάρτα με φράουλες και κρέμα κακάο φουντουκιού

απαιτούμενος χρόνος: 2 ώρες

Υλικά:

  • 500 γρ. φράουλες
  • 2/3 φλ. τσαγιού μαρμελάδα φράουλα (κατά προτίμηση σπιτική)

για τη ζύμη:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι

για την κρέμα:

  • 50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. φουντούκια αλεσμένα σε σκόνη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σούπας κακάο

Εκτέλεση:

Για την ζύμη

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και σε θερμoκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Ενώνουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας τρίβοντας τα για να ανακατευτεί καλά το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Μόλις αποκτήσουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό προσθέτουμε και το αυγό. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας για να ενωθεί καλά το αυγό και να αποκτήσουμε ζύμη.
  4. Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

    Για την κρέμα

  5. Ρίχνουμε τα φουντούκια στο μούλτι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  6. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κακάο, το αυγό και το αλεσμένο φουντούκι και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνουν κρέμα.

    Ετοιμάζοντας την τάρτα

  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  8. Σε μια ταρτιέρα απλώνουμε τη ζύμη. Δεν πειράζει εάν κόβεται, εξάλλου έτσι είναι η υφή της ζύμης. Μπορούμε να την προσθέτουμε κομμάτι-κομμάτι στην ταρτιέρα. Τη στρώνουμε καλά στον πάτο της ταρτιέρας και στα τοιχώματα.
  9. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι.
  10. Πλένουμε τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από το κοτσάνι και τις κόβουμε στη μέση.
  11. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη ζύμη και από πάνω τοποθετούμε τις φράουλες.
  12. Τέλος, προσθέτουμε και τη μαρμελάδα.
  13. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμακρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμα.

 

Ετικέτες: , , , , , ,

4 σχόλια

  1. Pingback: » Παγωτό φράουλα delightful area

  2. Pingback: Κέικ με φράουλες | delightful area

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *