Βιετναμέζικα κεφτεδάκια

Βιετναμέζικα κεφτεδάκια

Κόλιανδρος, ο παραμελημένος

Έφτασε η στιγμή να σας παρουσιάσω και μια δεύτερη συνταγή από το σεμινάριο με τον chef Βαγγέλη Δρίσκα που είχα παρακολουθήσει φέτος το χειμώνα με θέμα την Ασιατική Κουζίνα. Καθώς έχουμε μπει πια για τα καλά στον Ιούλιο και ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά αλλά και σε συνδυασμό με τις τελευταίες μας αποδράσεις στον Υμηττό για βόλτα και πικ-νικ σκέφτηκα πως τα Βιετναμέζικα κεφτεδάκια ταιριάζουν απόλυτα με τα παραπάνω δεδομένα. Πικ-νικ λες και το πρώτο είδος φαγητού που έρχεται συνήθως στο μυαλό μας είναι τα κεφτεδάκια, να όμως που ετούτα εδώ τα Βιετναμέζικα που περικλείουν στη γεύση τους μια υπέροχη αίσθηση φρεσκάδας, σχεδόν δροσιάς θα μπορούσε κανείς να πει εξαιτίας του κόλιανδρου και του lime που βρίσκεται στα κεφτεδάκια αλλά και στη σάλτσα τους, έρχονται να αντικαταστήσουν τα γνωστά σε όλους μας κεφτεδάκια.

Θα μπορούσατε να τα φτιάξετε και να πειραματιστείτε με όποιο είδος κιμά προτιμάτε, κοτόπουλο, χοιρινό αλλά και μοσχαρίσιο. Ο φρέσκος κόλιανδρος με την ιδιαίτερη γεύση του προσδίδει στα κεφτεδάκια τον δικό τους χαρακτήρα, γι’ αυτό θα σας προέτρεπα να μην τον αντικαταστήσετε με τον ευρέως διαδεδομένο μαϊντανό. Ο κόλιανδρος που είναι επίσης γνωστός με το όνομα κορίανδρος, μοιάζει πολύ με τον μαϊντανό και αν δεν το μυρίσω θα μπορούσα άνετα να τον μπερδέψω. Η γεύση του και το άρωμα του θυμίζει ένα μείγμα από πιπέρι, μέντα και εσπεριδοειδή. Χρησιμοποιείται κυρίως σε κουζίνες της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου, της Νότιας και Νοτιανατολικής Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Ο κόλιανδρος, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αρκετά “παραμελημένος” στην Ελληνική Κουζίνα και όχι τόσο διαδεδομένος στην αγορά, παρόλο που πηγές αναφέρουν ότι καλλιεργούνταν στην Ελλάδα ήδη από το 2000 π.Χ. Βέβαια η χρήση του γινόταν τότε κυρίως για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο Ιπποκράτης (4ος αιώνας πΧ) συνιστούσε τη χρήση του ως φάρμακο, για τις πληγές, για τον στρεπτόκοκκο, για τους πονοκεφάλους, τις αιμορροΐδες και ένα σωρό άλλες ασθένειες και τραύματα. Ο Διοσκουρίδης επίσης έγραφε ότι η συστηματική χρήση του κόλιανδρου ωφελεί στην ανδρική σεξουαλικότητα.

Σε πολλές μεταγενέστερες συνταγές ο κόλιανδρος αναφέρεται ως κινέζικος ή αραβικός μαϊντανός, ενώ στη Μ. Βρετανία τον λένε ελληνικό μαϊντανό. Επίσης σε πολλές χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής που η χρήση του στη μαγειρική είναι ευρέως διαδεδομένη, χρησιμοποιείται μάλιστα αντί για το μαϊντανό.

κόλιανδρος

Στη μαγειρική χρησιμοποιούμε και τους σπόρους του κόλιανδρου ως μπαχαρικό, ολόκληρους ή τριμμένους. Μπορούμε φυσικά να αγοράζουμε ολόκληρους σπόρους και να τους τρίβουμε, όπως κάνουμε με το πιπέρι, σε έναν μύλο για να διατηρείται το άρωμά του πιο έντονο. Οι σπόροι έχουν γεύση γλυκιά, ελαφρώς πιπεράτη και πικάντικη και μπορούμε να τον  χρησιμοποιήσουμε άφοβα στις μαγειρικές μας περιπέτειες καθώς ταιριάζει σχεδόν με κάθε συνδυασμό μπαχαρικών. Πιο συγκεκριμένα όμως θα μπορούσαμε να πούμε πως ταιριάζει με το μπαχάρι, το κάρδαμο, το τσίλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κύμινο, τους μαραθόσπορους, το τζίντζερ, το πιπέρι και τον κουρκουμά. Ταιριάζει επίσης σχεδόν με κάθε είδος κρέατος, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο αλλά και με ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά και μανιτάρια. Στην Ταϋλάνδη χρησιμοποιούν στη μαγειρική ακόμα και τη ρίζα του φυτού.

Έτσι λοιπόν που λέτε με τον κόλιανδρο, το μυρωδικό που πολλοί το χαρακτηρίζουν με τη φράση “το λατρεύεις ή το μισείς” και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ιδιαίτερης γεύσης του καθώς υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν μια δυσάρεστη σαπουνοειδή γεύση από τα φύλλα του φρέσκου κόλιανδρου. Έρευνες δείχνουν πως φαίνεται να υπάρχει μια γενετική συνιστώσα για την ανίχνευση του “σαπουνιού” που τους κάνει να αποστρέφονται τον φρέσκο κόλιανδρο. Όπως και να έχει εγώ προτείνω να πειραματιστείτε με τον φρέσκο κόλιανδρο και καθώς επιστρέφουμε στη συνταγή μας θα ήθελα μόνο να προσθέσω πως τα κεφτεδάκια μου φαίνεται τελικά πως θα τα ονομάσω μπιφτεκάκια εφόσον δε θα τα τηγανίσουμε (βέβαια μπορείτε αν προτιμάτε να τα τηγανίσετε), αλλά θα τα ψήσουμε στο grill για ένα υγιεινότερο αποτέλεσμα.

Βιετναμέζικα μπιφτεκάκια

για 4 άτομα – απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά

Υλικά:

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ. σούπας fish sauce
  • 2 κ. σούπας σόγια σος
  • 2 κ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ. σούπας καλαμποκέλαιο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ξερή, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • φύλλα μαρουλιού

για τη συνοδευτική σάλτσα:

  • 1 κ.σούπας ξίδι
  • 1 κ. σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας χυμό λάιμ
  • 1 κ. σούπας fish sauce
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 2 κ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και δυόσμο ή μέντα

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, τη fish sauce,κιμάς με φις σος
  2. τη σόγια σος, τον κόλιανδρο, τη μαύρη ζάχαρη, την τσίλι πιπεριά και αλάτι.κιμάς με σόγια σοςκιμάς με κόλιανδρο και μαύρη ζάχαρη
  3. Ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον 5 λεπτά. κιμάς πλασμένος στο μπολ
  4. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ συνολικά για 15 λεπτά περίπου, 10 λεπτά από τη μια πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη. βιετναμέζικα κεφτεδάκια στο ταψί
  5. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη συνοδευτική σάλτσα σε ένα μπολάκι ή σε ένα βαζάκι.σος για βιετναμέζικα κεφτεδάκια
  6. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια πάνω σε φύλλα μαρουλιού και περιχύνουμε με τη συνοδευτική σάλτσα.βιετναμέζικα κεφτεδάκια σε φύλλο μαρουλιού
Αν επιλέξετε να τα κάνετε τηγανητά αλευρώστε τα ελαφρώς, τινάξτε το περιττό αλεύρι και τηγανίστε τα σε μπόλικο ελαιόλαδο.

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

11 σχόλια

    1. delightfularea

      Αν δεν κάνω λάθος Vladimir σου αρέσει η Ασιατική κουζίνα και τα συγκεκριμένα κεφτεδάκια εκτός από πολύ-πολύ εύκολα είναι και πολύ-πολύ νόστιμα!

  1. Pingback: Συνταγή Μαγειρικής - Βιετναμέζικα κεφτεδάκια γευστικό πιάτο

  2. Efi Kontoula

    Ο κόλιανδρος είναι αγαπημένο μου μυρωδικό, τα υλικά υπάρχουν και θα φτιαχτούν αυτές τις μέρες! Ο κύριος Δρίσκας μας παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές γενικώς οπότε είμαι σίγουρη πως και αυτή είναι πεντανόστιμη!

    1. delightfularea

      Όπως τα λες Έφη! Ο φρέσκος κόλιανδρος αν και παραμελημένος στην ελληνική κουζίνα αξίζει την προσοχή μας και όσον αφορά τον Δρίσκα και τις συνταγές του είμαι δηλωμένη fan του!

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *