Χούμους αρακά

Χούμους αρακά

Πορτοκαλί και λαχανί

Λαχανί και πορτοκαλί. Τα χρώματα της κουζίνας μας. Της νέας μας κουζίνας. Αφήσαμε το όμορφο, γυαλιστερό μαύρο μάρμαρο στους πάγκους που ίσως έχετε παρατηρήσει σε κάποιες φωτογραφίες και τώρα περιτριγυριζόμαστε από χρώμα, πολύ χρώμα. Pop και funky. Έντονα, ζωντανά χρώματα, πορτοκαλί στις καρέκλες, στα ράφια της κουζινοβιβλιοθήκης και πράσινο στους τοίχους ενώ ήδη συνειδητοποιώ να μου μεταδίδουν ενέργεια, ζωντάνια, όρεξη, διάθεση να μπω εδώ μέσα να δημιουργήσω, να ψάξω νέες συνταγές, να αραδιάσω τα υλικά στους πάγκους, στο τραπέζι, να βγουν οι κατσαρόλες και τα ταψιά από τα ντουλάπια. Λαχανί πράσινο και δεν μπορώ να μην κάνω το συνειρμό με πράσα και λάχανα και πορτοκαλί με τα πορτοκάλια…που βρίσκονται στο ραφάκι τους περιμένοντας να γίνουν απολαυστική πορτοκαλάδα.delightfularea photos

Για σήμερα φτιάχνουμε χούμους, όχι το κλασικό με τα ρεβίθια, αλλά με αρακά. Να συναγωνιστεί με το χρώμα του τους τοίχους, λες και θέλει να ταιριάξει με το γύρω περιβάλλον. Πρωτότυπη συνταγή από τον αγαπημένο πια σεφ Βαγγέλη Δρίσκα. Και κάπου εδώ πρέπει να το ομολογήσω. Δεν έχω αγοράσει, μαγειρέψει ποτέ μου (τουλάχιστον όχι ακόμα) κάτι, οτιδήποτε με φρέσκο αρακά. Δεν έτυχε, δεν το αναζήτησα. Πράγμα πολύ περίεργο για μένα, εφόσον κάθε φαγώσιμο υλικό που βλέπω να κυκλοφορεί, θέλω να το δοκιμάσω. Διαβάζοντας τώρα όμως τις προτροπές του Δρίσκα, ούτε λίγο, ούτε πολύ με κάνει να θέλω να πάω τώρα να αναζητήσω φρέσκο αρακά καθώς εκθειάζει τις γευστικές του αρετές λέγοντας μάλιστα συγκεκριμένα ότι “θα εκπλαγούμε από τη γλυκιά του γεύση” σε σύγκριση με τον κατεψυγμένο. Ο φρέσκος αρακάς όμως πρέπει να ξέρουμε ότι πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή του διαφορετικά τα σάκχαρα που περιέχει στα οποία οφείλεται η γλυκιά του γεύση, μετατρέπονται σε άμυλο.

Ο αρακάς, το μπιζέλι δηλαδή, αν και μοιάζει με λαχανικό ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Β, C και Ε, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία αλλά έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μειώνει την  κακή χοληστερόλη και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Τέλος να προσθέσουμε ότι παρόλο που έχει ασιατική καταγωγή, στις ασιατικές κουζίνες συνηθίζουν να μαγειρεύουν τον ξερό αρακά. Ο αρακάς ταιριάζει με κρέατα αλλά και με θαλασσινά, ενώ μπορούμε να τον απολαύσουμε και σε σούπες, ως πουρέ αλλά και σαν χούμους που σας προτείνω σήμερα. Εκτός από ορεκτικό που μπορείτε να το προσθέσετε σε αραβικές πίτες και κριτσίνια εγώ το φτιάχνω και ως συνοδευτικό για παναρισμένα φιλέτα μπακαλιάρου. Ταιριάζει υπέροχα!

Χούμους αρακά με κύμινο και ταχίνι

για 6 άτομα – απαιτούμενος χρόνος: 15 λεπτά

Υλικά:

  • 250 γρ. αρακάς
  • 1 λεμόνι
  • 4 κ. σούπας ταχίνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ. γλυκού ξερός δυόσμος
  • 1 κ. γλυκού κύμινο
  • ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό  για 10 λεπτά. αρακάς στην κατσαρόλα
  2. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τον αρακά με κρύο τρεχούμενο νερό για να διατηρήσει το χρώμα του.αρακάς στο σουρωτήρι
  3. Στίβουμε το λεμόνι και κρατάμε το χυμό του.λεμόνι στον στίφτη
  4. Ρίχνουμε τον αρακά στο μούλτι και προσθέτουμε το ταχίνι,αρακάς με ταχίνι
  5. το χυμό λεμονιού…αρακάς με ταχίνι και χυμό λεμονιού
  6. το σκόρδο, το κύμινο, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, αλατοπίπερο και πολτοποιούμε.αρακάς με ταχίνι και ξερό δυόσμο
  7. Σερβίρουμε με αραβικές πίτες, ή ψημένο ψωμί ή κριτσίνια.χούμους με αρακά

Για τις αραβικές πίτες:

Κόβουμε τις πίτες σε τέταρτα, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° για 5 λεπτά.

 

Ετικέτες: , , , , ,

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *