Limes και Key limes
Lemon pie έφτιαξα αρκετές φορές, ψάχνοντας κάθε φορά για την καλύτερη συνταγή, επιδιώκοντας το καλύτερο αποτέλεσμα. Τελικά όμως στη δημοσίευση προηγήθηκε όπως βλέπετε η σημερινή Lime pie την οποία έχω ήδη φτιάξει αρκετές φορές και κάθε φορά με απόλυτη επιτυχία. Ενθουσιάστηκα με αυτό το γλυκό από την πρώτη στιγμή που διάβασα για την ύπαρξή του. Θα ενθουσιαστείτε και εσείς το ίδιο. That’s a promise.
Αρχικά να πούμε πως η Lime pie είναι γνωστή με το όνομα Key lime pie γιατί στην αυθεντική της εκδοχή φτιάχνεται με key limes. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκό στην Αμερική και συγκεκριμένα στα Florida Keys, στη Νότια Φλόριντα, όπου απαντώνται και σε αφθονία τα key limes. Επειδή εμείς όμως εδώ key limes δεν έχουμε, θα το φτιάξουμε με τα κλασικά σε όλους μας limes, τα Περσικά limes. Έτσι για την ιστορία να πούμε -και αν τυχόν επίσης έχετε περιέργεια- ότι τα key limes συγκριτικά με τα limes που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά είναι πιο μικρά, έχουν περισσότερα κουκούτσια, λεπτότερη φλούδα, είναι πιο ξινά και έχουν ακόμα πιο έντονο άρωμα. ‘Οσον αφορά την προέλευση τους, πριν φτάσουν στην Φλόριντα, λέγεται πως ο Κολόμβος τα έφερε στην Αϊτή απ’ όπου μεταφέρθηκαν από Ισπανούς αποίκους στη Φλόριντα. Και κάπως έτσι η αυθεντική key lime pie πρωτοφτιάχτηκε γύρω στη δεκαετία του 30 από ψαράδες της Φλόριντα, τότε που στα αλιευτικά σκάφη δεν είχαν γάλα καθώς δεν υπήρχε τρόπος να το συντηρήσουν. Πολύ συχνά χρησιμοποιούσαν λοιπόν ακόμα και στη μαγειρική ζαχαρούχο γάλα. Τα υλικά που είχαν διαθέσιμα όμως ήταν τα key limes, μπισκότα και ζαχαρούχο γάλα…
Για τη μοσχολεμονόπιτα λοιπόν που θα φτιάξουμε σήμερα,αν τα λάιμς θεωρούνται ο βασιλιάς των συστατικών του συγκεκριμένου γλυκού, τότε το ζαχαρούχο γάλα αποτελεί τη βασίλισσα αυτών. Με αυτό το συνδυασμό φτιάχνουμε μια πολύ ιδιαίτερη γευστικότατη κρέμα. Κατά την ανάμειξη μάλιστα του ζαχαρούχου γάλακτος και του χυμού των λάιμς, συμβαίνει μια αντίδραση μεταξύ τους που κάνει την κρέμα να αφρατεύει, να γίνεται πιο πλούσια, πιο πηχτή.
Η διαδικασία μου θύμισε κάτι από λεμονόπιτα, κάτι από μπανόφι, εάν έχει τύχει να έχετε φτιάξει. Φτιάχνουμε τη βάση με μπισκότα digestive και βούτυρο, συνεχίζουμε με την κρέμα και τελειώνουμε με τη σαντιγύ. Θα μπορούσαμε την πάνω στρώση να την κάνουμε με μαρέγκα όπως στη lemon pie, προτίμησα όμως να σας την παρουσιάσω με σαντιγύ όπως άλλωστε είδα να κάνουν στις περισσότερες συνταγές. Συνταγές έψαξα αρκετές, κατέληξα όμως κυρίως σε μια εκδοχή που είδα στο bbc good food όπου και πάλι -κλασικά- προσάρμοσα υλικά και αναλογίες στα ελληνικά δεδομένα και στα δικά μου γούστα. Εσείς βέβαια παίξτε ελεύθερα με όποιο από αυτά σας κάνει κέφι και ιδιαίτερα το χυμό από τα λάιμς αναλόγως με το πόσο ξινούτσικη ή όχι σας αρέσει η κρέμα. Αυτά… Τι; Χρειάζεται να προσθέσω και πόσο εύκολο μα πανεύκολο γλυκό είναι για να φτιαχτεί;
Μοσχολεμονόπιτα
Υλικά:
- 250 γρ. μπισκότα digestive
- 90 γρ. βούτυρο
- 150 ml χυμό από λάιμς (5-6 λάιμς περίπου) και το ξύσμα από 3 limes
- 3 κρόκους από μεγάλα αυγά (large) ή 4 κρόκους από μεσαία κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής
- 1 ζαχαρούχο γάλα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 2 κ. σούπας άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή σε ένα τηγανάκι το βούτυρο και αλέθουμε στο μούλτι τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα τριμμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τα μπισκότα σε μια στρογγυλή φόρμα ή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 24 εκ. και το πατάμε στη βάση και στα πλαϊνά με τη βοήθεια ενός ποτηριού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° τη βάση μπισκότου για 8 λεπτά. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Τρίβουμε στον τρίφτη τη φλούδα από 2-3 λάιμς ή αλλιώς να έχουμε το ξύσμα από λάιμς ίσο με 1 κ. σούπας.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ξύσμα και τους κρόκους αυγών και τα χτυπάμε με το μίξερ για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χυμό από τα λάιμς και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 1 λεπτό μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε τη κρέμα πάνω στη βάση μπισκότου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 10-12 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει, την αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον και τότε φτιάχνουμε τη σαντιγύ.
- Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ.
- Απλώνουμε τη σαντιγύ πάνω στο γλυκό που έχει κρυώσει, γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα λάιμ. Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Θα ήθελα μια συμβουλή. Ποια είναι η καλλίτερη κρέμα γάλακτος κατά τη γνώμη σας, για γλυκά και ποια για αλμυρά?
Προτιμώ τις φρέσκες κρέμες γάλακτος για σαντιγύ και όχι τις φυτικές, από φρέσκο γάλα με σχετικά σύντομη ημερομηνία λήξης. Όσον αφορά τα γλυκά προσέχουμε βεβαίως οι κρέμες να είναι τουλάχιστον με 35% λιπαρά ενώ για τη μαγειρική προτιμούμε τις light.