Γιουβέτσι με κοτόπουλο

Γιουβέτσι με κοτόπουλο

Στα χνάρια της Ελληνικής Κουζίνας

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για αυτό που ονομάζουμε “Μεσογειακή Κουζίνα” ή ακόμα πιο συγκεκριμένα “Ελληνική Κουζίνα” και για τα προτερήματά της. Αντίστοιχα βρίσκεται η αφορμή σχεδόν κάθε φορά που διαβάζω ή ακούω κάποιον υποστηρικτή της Μεσογειακής Κουζίνας να αμφισβητεί, σχεδόν να κατηγορεί chefs και εστιατόρια που καταπιάνονται με οτιδήποτε διαφορετικό χαρακτηρίζοντας το ως ξενικό και υποδιαίστερο της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας που οφείλουμε να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε. Προσωπικά βέβαια πιστεύω πως όλα είναι θέμα ευχέριας επιλογών και γενικά διευρύνουμε πολύ τις γνώσεις μας και τις γευστικές μας εμπειρίες με το να φτιάχνουμε και να τρώμε φαγητά από κουζίνες άλλων λαών. Από παντού μπορούμε να εκμαιεύσουμε θετικά στοιχεία και να εμπλουτίσουμε μυαλό και σώμα με νέους πειραματισμούς. Όμως το να γνωρίζουμε τα οφέλη της Μεσογειακής Κουζίνας θα έλεγα πως είναι απαραίτητο ως ζωτικό εξάλλου στοιχείο της κουλτούρας μας. Ίσως δε θυμάμαι όταν παλαιότερα η ξενομανία με την αρνητική έννοια που την περικλείει έκανε τον κόσμο να ψιλοντρέπεται να μιλάει για τους γίγαντες στο φούρνο ή τα γεμιστά της μαμάς και αντίστοιχα οτιδήποτε ξενόφερτο φάνταζε ως cool και ενδιαφέρον του σύχρονου lifestyle. Ευτυχώς πια το internet, οι εκπομπές στην τηλεόραση, τα περιοδικά έχουν συμβάλλει όχι μόνο στο να γνωρίσουμε την γαστρονομική μας παράδοση αλλά να απαλλαχτούμε και από το επιτηδευμένο στυλ του να απορρίπτουμε την παράδοση μας ως κάτι ταπεινότερο και κατώτερο του ξενόφερτου. Eξάλλου οι καιροί πια επιβάλλουν το “υποτιμώ το εγχώριο” να μετατραπεί σε “προτιμώ και επιλέγω το εγχώριο”.

Το κριθαράκι με μοσχάρι στο φούρνο (ή στην κατσαρόλα) είναι μια συνταγή που πολύ συχνά συναντάται σε βιβλία συνταγών μαγειρικής με θέμα την Ελληνική Κουζίνα (με βαθύτερες ίσως Ιταλικές ρίζες) την οποία είχαμε τιμήσει και εμείς σε παλαιότερο post. Το ενδιαφέρον μου προκάλεσε το άρθρο του Μιχάλη Κατσίγερα στο Γαστρονόμο της Καθημερινής  “Από το κριθαράκι στο κριθαρότο ή ο εκδυτικισμός του ιθαγενούς” όπου με πολύ εύστοχο και σατυρικό τρόπο  επισημαίνεται δυστυχώς πως η ξενομανία δεν έχει εκλείψει παντελώς εφόσον προσπαθούμε ακόμα και με τα ονόματα να προσδώσουμε “νέο αέρα” στα φαγητά μας υποτιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη γλώσσα μας.΄Ετσι και το κριθαράκι μετονομάστηκε από αρχιμάγειρους και καταλόγους εστιατορίων σε κριθαρότο “για να εκσυγχρονιστεί τάχα και να πλασαριστεί ως καινούριο”.

Επειδή όμως ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο της Ελληνικής Κουζίνας είναι η Νέα Ελληνική Κουζίνα ή Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα όπου παραδοσιακές συνταγές επιλέγονται για να μας δώσουν με παρόμοια όμως όχι ίδια υλικά και διαδικασίες, καινούριες εναλλακτικές συνταγές με βάση την αρχική συνταγή, την έμπνευση και τη διάθεση για κάτι νέο. Έτσι και σήμερα επιλέγουμε το κριθαράκι στο φούρνο με μοσχάρι να το γευτούμε στην κατσαρόλα με στήθος κοτόπουλου και δεντρολίβανο.

Γιουβέτσι με κοτόπουλο στην κατσαρόλα

για 4 άτομα – απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά

Υλικά:

  • 600 γρ. στήθος κοτόπουλο σε κομμάτια
  • 1 πακέτο (500 γρ.) κριθαράκι μέτριο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ.τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κ.σούπας φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, αχνίζουμε αρχικά για 1 λεπτό χωρίς λάδι το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και το φύλλο δάφνης.
  2. Όταν το κρεμμύδι αρχίσει να κολλάει ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.
  3. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ροδίζουμε από όλες τις πλευρές.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ του και προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ.
  5. Προσθέτουμε κριθαράκι, το μπαχάρι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  6. Προσθέτουμε 6 φλ.τσαγιού νερό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνει το κριθαράκι. Εντωμεταξύ ελέγχουμε και προσθέτουμε νερό όταν χρειάζεται.
  7. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και σερβίρουμε. Προαιρετικά προσθέτουμε τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας (κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα…).

Ετικέτες: , ,

6 σχόλια

    1. dimiche

      Ίσως μερικά κατακόκκινα ντοματίνια κομμένα στα δύο και γκρατιναρισμένα στο γκριλ για λίγα λεπτά, έδιναν έναν πιό έντονο τόνο χρώματος πάνω στο πιάτο.Πάντως και στο ροζέ με “σπασμένη” φέτα από πάνω, το φαγητό είναι πολύ καλό και γευστικό.

  1. delightfularea

    dimiche με καλύψατε πλήρως νομίζω. Θεωρώ πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ταιριαστή προσθήκη! Τι λες tehlulz? Eαν τύχει και το δοκιμάσεις κι έτσι αναμένουμε για τα σχόλια!

  2. Pingback: Συνταγή Μαγειρικής – Γιουβέτσι με κοτόπουλο γευστικό πιάτο

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *