Σε στρώσεις
Για το σημερινό φαγητό έχω να πω ότι πολύ το αγάπησα. Και αν το φτιάξετε θα φάτε φακές και λαχανικά όπως ποτέ άλλοτε. Για να τα πάρουμε με τη σειρά νομίζω ότι πρέπει αρχικά να σας γνωρίσω, να σας φέρω σε επαφή με τη συγκεκριμένη συνταγή, να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Ένα (και μοναδικό) είναι το μειονέκτημα, ίσως δεν είναι για κάθε μέρα, έχει μια διαδικασία, ψήσιμο στο φούρνο, κατσαρόλα, μπλέντερ. Θέλω να πω θα σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από τα συνηθισμένα και πως να μη συμβεί αυτό άλλωστε εφόσον πρόκειται για ένα αρκετά ιδιαίτερο φαγητό.
Αποτελείται από τρεις στρώσεις. Στην πρώτη έχουμε ψημένα, σχεδόν καραμελωμένα μες τη γλύκα τους λαχανικά. Έχω επιλέξει καρότα, γλυκοπατάτα και κουνουπίδι. Στη δεύτερη στρώση έχουμε βράσει φακές αλλά όχι οποιεσδήποτε, θα ήθελα να βρείτε ποικιλίας μπελούγκα παρακαλώ για να παραμείνουν σπυρωτές και θα απογειώσουμε τη γεύση τους με ταχίνι και ένα καλό ξίδι μπαλσάμικο δημιουργώντας ένα γευστικό, κρεμώδες αποτέλεσμα. Στην τρίτη σρώση θα φτιάξουμε μια κρέμα. Μήπως παρατηρήσατε τη φωτογραφία; Νομίζετε ότι πρόκειται για μπεσαμέλ; Μήπως λιωμένο τυρί; Όχι και όχι. Είναι μια κρέμα από κάσιους στην οποία έχουμε προσθέσει λίγο σκόρδο, λεμόνι και διατροφική μαγιά και θα την ψήσουμε στο φούρνο να ανεβάσουμε τη γεύση της σε άλλο επίπεδo!
Περισσότερες πληροφορίες για τις φακές μπελούγκα:
Οι φακές Beluga χαρακτηρίζονται ως το χαβιάρι της φακής. Εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμες με πλούσια γεμάτη γεύση και με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, είναι κατάμαυρες μικρές και σφαιρικές όπως και το χαβιάρι. Θα τις επιλέξουμε για τη συγκεκριμένη συνταγή γιατί σε αντίθεση με τις γνωστές μας φακές που τις χρησιμοποιούμε επί το πλείστον σε σούπες, σε αυτή την περίπτωση θέλουμε οι φακές να μη χυλώσουν αλλά να διατηρήσουν το σχήμα τους.
Επιπλέον παρουσιάζουν και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Είναι ευκολοχώνευτες, βράζουν σε λιγότερο χρόνο (είναι έτοιμες σε 30 λεπτά περίπου) και έχουν υψηλή συγκέντρωση σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες και ανθοκυανίνες. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για έναν δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και με ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες τροφές. Οι ανθοκυανίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που όπως τα μαύρα μούρα και ειδικότερα η αρώνια (για την οποία έχουμε μιλήσει εκτενέστερα σε προηγούμενη ανάρτηση) καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την καταστροφή των κυττάρων, τονώνουν τη μνήμη, καταπολεμούν τον καρκίνο και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Επιστρέφοντας στη σημερινή μας συνταγή με θέρμη επιβεβαιώνω ότι οι τρεις αυτές στρώσεις συνθέτουν ένα πραγματικά απολαυστικό, γεμάτο γεύσεις και αρώματα χορτοφαγικό πιάτο. Ψάχνοντας έναν εναλλακτικό τίτλο για τη συνταγή θέλησα να το ονομάσω “ο μουσακάς του vegan“! Λόγω του ότι μας λείπουν όμως οι μελιτζάνες δεν τον θεώρησα επαρκώς επιτυχημένο. Kαι κατέληξα στο: “ο Χειμωνιάτικος Μουσακάς του Vegan”. Καλύτερο έτσι; Τελοσπάντων βρείτε μου εσείς εάν θέλετε άλλο όνομα και αν τύχει και το φτιάξετε, ε ξέρετε τώρα πια, η χαρά μου θα είναι πολύ μεγάλη!
Ο Χειμωνιάτικος Μουσακάς του Vegan
Υλικά:
- 1 κουνουπίδι
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
- 5 καρότα
- 300 γρ. φακές μπελούγκα
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνη
- 1/2 κ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 3 κ. σούπας ταχίνι
- 2 κ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
- 150 γρ. κάσιους ωμά, ανάλατα
- 2 κ. σούπας διατροφική μαγιά
- 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κ. σούπας χυμό λεμόνι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε τα κάσιους σε ένα μπολ με καυτό νερό που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα.
- Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια.
- Καθαρίζουμε τη φλούδα από την γλυκοπατάτα και τα καρότα και τα κόβουμε σε κύβους. Ρίχνουμε το κουνουπίδι, την γλυκοπατάτα και τα καρότα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι άκρες τους.
- Ενώ ψήνονται τα λαχανικά, ετοιμάζουμε τις φακές. Ρίχνουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα κ προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τις σκεπάζει. Τις αφήνουμε μέχρι να αρχίσει το νερό να βράζει. Πετάμε αυτό το νερό (το οποίο θα έχει γίνει μαύρο), κρατάμε τις φακές σε ένα μπολ και σκουπίζουμε την κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες για 3-4 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών (ή νερό), το θυμάρι και τις φακές και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν οι φακές (αλλά να “κρατάνε” ελαφρώς) και το περισσότερο υγρό να έχει απορροφηθεί.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μπαλσάμικο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ τα κάσιους αφού προηγουμένως τα έχουμε στραγγίσει, 2 σκελίδες σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη διατροφική μαγιά, 150 ml νερό, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές, κρεμώδες μείγμα. Ελέγχουμε την υφή και την ρευστότητα της κρέμας και αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κ. σούπας νερό και ξαναχτυπάμε.
- Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο ταψί (διαστάσεις 31×26 εκ. περίπου) απλώνουμε τα ψημένα λαχανικά.
- Πάνω από τα λαχανικά απλώνουμε τις φακές…
- και τέλος την κρέμα κάσιους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C για 20 λεπτά. Εάν θέλουμε να ροδίσει ελαφρώς σε μερικά σημεία η επιφάνεια της κρέμας κάσιους ψήνουμε για 1 λεπτό ακόμα στη λειτουργία του γκριλ.
Για το ψήσιμο των λαχανικών:
- Τα καρότα καλό είναι να τα κόψουμε σε λίγο μικρότερα κομμάτια από την γλυκοπατάτα γιατί γενικά χρειάζoνται περισσότερη ώρα για να ψηθούν.
- Το αλάτι που ρίχνουμε στα λαχανικά πριν το ψήσιμο βοηθάει στο να τραβήξει την υγρασία τους κάνοντας τα ακόμα πιο γευστικά, ενισχύοντας επιπλέον τη γλυκύτητα τους.
- Τα λαχανικά πρέπει να χωράνε όλα σε μια στρώση απλωμένα στο ταψί διαφορετικά θα μαγειρευτούν αντί να ψηθούν όπως θα θέλαμε.