Ένα break
Ένα break σίγουρα χρειάζεται καμιά φορά. Να ανασυνταχτείς, να δεις τα πράγματα λίγο από έξω, να εμπνευστείς ξανά, να επανέλθεις (ή όχι) με περισσότερη όρεξη, να διαβάσεις, να μάθεις περισσότερα ή ακόμα και νέα πράγματα. Να πω ότι δε μου έλειψε τον καιρό αυτής της παύσης όλο αυτό που κάνω εδώ; Φυσικά και μου έλειψε. Άφησα όμως το Google να κάνει τη δουλειά του και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μου δείξατε ενδιαφέρον το διάστημα που δεν βλέπατε κάποια νέα ανάρτηση. Γράφω ανελλειπώς από το 2011 (τέλη του 2010 για την ακρίβεια) και έκανα για πρώτη φορά τόσο μεγάλη παύση. Στο διάστημα αυτό μαγείρεψα πολλά και νέα πράγματα, άφησα τους χυμούς της δημιουργικότητας να ρέουν ελεύθερες, με όποιο ρυθμό αυτές θέλανε, ασχολήθηκα με τον μινιμαλισμό (ως τρόπο ζωής), διάβασα μυθιστορήματα και βιβλία παιδοψυχολογίας, διάβασα και ενημερώθηκα για έννοιες και πρακτικές όπως zero waste και plastic-free, ασχολήθηκα με την οργάνωση και την καθαριότητα σπιτιού με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική ματιά, άρχισα να χρησιμοποιώ κάποια φυσικά καθαριστικά προϊόντα (το ξίδι, το λεμόνι, η μαγειρική σόδα είναι θαυματουργά υλικά) και τέλος έμαθα και ξεκίνησα να φτιάχνω αγνά, φυσικά σαπούνια χρησιμοποιώντας εξαιρετικής ποιότητας έλαια και βούτυρα για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένη (θα σας πω λεπτομέρειες κάποια άλλη στιγμή).
Για σήμερα επέλεξα να σας παρουσιάσω ένα τσάτνει με δαμάσκηνα. Τη συνταγή αυτή την έμαθα από την θεία μου την Ισμήνη, καταπληκτική μαγείρισσα (διατηρούσε για πολλά χρόνια δικό της εστιατόριο στη Γερμανία) που εκτός των άλλων φτιάχνει νόστιμες και ιδιαίτερες σάλτσες καυτερές και μη, μαρμελάδες (π.χ. δαμάσκηνο με τζίντζερ και καρύδι) και τσάτνει. Το τσάτνει αυτό το είχα ξαναφτιάξει και πέρυσι, ακριβώς τέτοια εποχή αλλά λαϊκή και μανάβικα μου το θύμισαν ξανά. Καθώς ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα βλέπουν προς την έξοδο και ενώ μήλα και αχλάδια έχουν κάνει ήδη τη δειλή τους εμφάνιση, βανίλιες και δαμάσκηνα δείχνουν, και για λίγο καιρό ακόμα, να είναι στα καλύτερά τους. Τσάτνει με τσίλι και δαμάσκηνα λοιπόν.
Τι είναι όμως το τσάτνεϊ; Με μια φράση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα είδος μαρμελάδας αλλά για τα φαγητά. Το τσάτνεϊ μας έρχεται από την Ινδία όπου το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές να συνοδεύει εξίσου πολλά από τα φαγητά τους. Αργότερα στα υλικά προστέθηκε και το ξίδι σε μια μάλλον Βρετανο-Ευρωπαϊκή εκδοχή του με κύριο σκοπό να δώσει στο προϊόν μακρά διάρκεια ζωής. Το τσάτνεϊ είναι συνήθως γλυκόξινο λόγω του φρούτου που μπορεί να περιέχει, του ξιδιού και της ζάχαρης. Ανάμεσα στα άλλα κύρια υλικά είναι τα μπαχαρικά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το κρεμμύδι ενώ πολλές φορές προστίθενται και πιπεριές τσίλι για την καυτερή εκδοχή του. Το τσάτνεϊ που σας παρουσιάζω σήμερα με δαμάσκηνα και τσίλι συνοδεύει εξαιρετικά τυριά και κρέατα αλλά μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ ενδιαφέρουσα σάλτσα σε ένα burger.
Τσάτνει με τσίλι και δαμάσκηνα
Υλικά:
- 1 κιλό δαμάσκηνα
- 280 γρ. ζάχαρη
- 440 ml λευκό ξίδι
- 2 καυτερές πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
- 1 κ. γλ. χοντρό αλάτι
- 1 κ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη (ή φρέσκο τριμμένο)
- 1/2 κ. γλ. καγιέν
- 3-4 γαρίφαλα
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 40-50 λεπτά.
- Ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα σουρωτήρι για μακαρόνια έχοντας βάλει από κάτω ένα μεγάλο μπολ. Με μια ξύλινη κατσαρόλα ανακατεύουμε ώστε να περάσει το τσάτνει στο μπολ και στο σουρωτήρι να μείνουν οι φλούδες και τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα.
- Επαναφέρουμε το τσάτνει στην κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά μας.
- Εντωμεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 110°C στον αέρα, στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα και τοποθετούμε καθαρά βαζάκια. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια βάζουμε και τα καπάκια για 5 λεπτά ακόμα.
- Βγάζουμε τα βαζάκια από το φούρνο και μοιράζουμε το τσάτνει. Τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια και γυρνάμε ανάποδα τα βαζάκια μέχρι να κρυώσουν. Με αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνουμε σωστή αποστείρωση και εμφιάλωση.
vpvebn