Σουσάμι άνοιξε…

Σουσάμι άνοιξε…

No Recipe Found

Όλοι μας έχουμε τις παραξενιές μας, τις ιδιοτροπίες μας αλλά και τις αδυναμίες μας στο φαγητό και ειδικότερα σε κάποια συγκεκριμένα υλικά και συστατικά. Σε αυτό εδώ το blog για παράδειγμα δε θα βρείτε με τίποτα συνταγές που να έχουν στα βασικά συστατικά τους μπάμιες, τραχανά και σουσάμι. Οπότε άδικος κόπος το searching σε ένα από τα παραπάνω υλικά, έχουν δυστυχώς απορριφθεί από τις γαστριμαργικές μου περιπέτειες. Δυστυχώς λέω και το εννοώ γιατί αν και γνωρίζω πως και τα τρία τους έχουν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό δεν έχουν βρει τη θέση τους στις γευστικές μου προτιμήσεις. Αυτός εξάλλου είναι και ο μόνος λόγος, είναι θέμα γούστου και «περί ορέξεως…κολοκυθόπιτα» και σίγουρα πάντως όχι «κοτόπουλο στο φούρνο με μπάμιες»!

Ίσως κάποιες φορές έχω νιώσει πως θα ήθελα να μου αρέσει το σουσάμι… Για το σουσάμι έχω διαβάσει ότι θεωρείται ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό του καθημερινού μας διαιτολογίου. Το βρίσκουμε άφθονο στο «ψωμί με σουσάμι», στο «κουλούρι Θεσσαλονίκης», στο «παστέλι με σουσάμι» αλλά και στο σησαμέλαιο, στο ταχίνι και στον Μακεδονικό χαλβά. Από όλα αυτά απολαμβάνω να τρώω μόνο τον χαλβά που όλως περιέργως ένα από τα βασικά του συστατικά είναι το σουσάμι! Βέβαια προϊόντα με βάση το σουσάμι όπως είναι το ταχίνι, το παστέλι αλλά και ο χαλβάς διαθέτουν εξίσου ευεργετικές ιδιότητες. Περιττό να προσθέσω ότι δεν αγοράζω με τίποτα ψωμί με σουσάμι και όταν στο φούρνο που πηγαίνω έχει απομείνει μόνο τέτοιο, η ιδιοτροπία μου είναι γνωστή και ξύνουν με το μαχαίρι το ψωμί να βγάλουν το σουσάμι…

Για το σουσάμι

Σύμφωνα με έναν μύθο των Ασσυρίων, όταν συναντήθηκαν οι θεοί για να δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί φτιαγμένο από σπόρους σουσαμιού και κατά τους Ινδουιστικούς θρύλους το σουσάμι θεωρείται σύμβολο αθανασίας. Επίσης η περίφημη φράση «σουσάμι άνοιξε» από τις «Αραβικές Νύχτες» («Χιλιες και μια νύχτες -Τα Παραμύθια της Χαλιμάς») αντικατοπτρίζει το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του σησαμόσπορου το οποίο σχεδόν εκρύγνηται όταν φτάνει στο στάδιο της ωρίμανσης. Οι Ινδοί το θεωρούσαν «βασιλιά των σπόρων», Κινέζοι και Ιάπωνες το χρησιμοποιούσαν σε γιατροσόφια, ενώ στους γάμους στην αρχαία Ελλάδα πρόσφεραν μείγμα ταχινιού και μελιού, ένα είδος χαλβά. Ο Ηρόδοτος, επίσης, θα αναφέρει ότι οι Βαβυλώνιοι ήδη από το 1750 π.Χ. επιδίδονταν στην καλλιέργεια του σησαμιού. Στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη αναφέρεται μια από τις χρήσεις του σουσαμιού, γνωστή μέχρι τις μέρες μας: «Η κότα ψήθηκε. Το παστέλι του σησαμιού ζυμώθηκε».

Το σουσάμι καλλιεργείται ευρέως στην Ινδία και γενικότερα στην Ασία και θεωρείται ένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα καρυκεύματα. Η πλειοψηφία των άγριων ειδών του σουσαμιού βρέθηκαν νοτίως της Σαχάρας στην Αφρική όμως αρχαιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Ινδία και στο Πακιστάν γύρω στο 2250 με 1750 π.Χ.

Το σουσάμι λοιπόν, αποτελεί τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα ενώ είναι σχετικά φτωχό σε λυσίνη. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας. Οι υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν το 18-20% του σουσαμιού, έχουν τη μορφή διαιτητικών ινών και παρόλο που δεν μπορούν να διασπαστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, θεωρούνται απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο σουσάμι. Τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και θεωρούνται απαραίτητα. Στο σουσάμι περιέχονται επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη, βιταμίνη Ε, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος αλλά και το σελήνιο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.

Τα οφελη που προσφέρει το σουσάμι στον οργανισμό δεν σταματούν εδώ. Βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, της υπέρτασης, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και πάνω στην επίδραση των λιγνανών του σουσαμιού στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Έρευνες απέδειξαν ότι το σουσάμι λόγω της βιταμίνης Ε και της δράσης των λιγνανών του (της σησαμινόλης και της σησαμίνης, δύο συστατικών του σησαμόσπορου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν κατά του γήρατος), διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Επίσης σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σουσάμι προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω της ανασταλτικής του δράσης στην αύξηση της πίεσης και στη δημιουργία θρόμβων.

Για να ανακεφαλαιώσουμε:

Το σουσάμι

  • Είναι πλούσιο σε αμινοξέα
  • Περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
  • Βιταμίνη Β1, Β2, νιασίνη
  • Βιταμίνη Ε
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρος
  • Φώσφορο
  • Μαγνήσιο
  • Ψευδάργυρο
  • Σελήνιο

Η κατανάλωση σουσαμιού και των προϊόντων του:

  • Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προλαμβάνουν τον καταρράκτη
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
  • Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Καταπολεμούν την υπέρταση
  • Συντείνουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης
  • Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος
  • Συμβάλλει στην αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού
  • Καταπολεμούν την χοληστερίνη

Έτσι λοιπόν που λέτε για το σουσάμι και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εγώ βέβαια θα συνεχίσω να σας κοιτάω στο δρόμο να κρατάτε στα χέρια «κουλούρια Θεσσαλονίκης» και να αναρωτιέμαι: «μα είναι στα αλήθεια ωραίο αυτό το στρόγγυλο τίγκα στο σουσάμι;» Όπως άλλωστε μπορεί να αναρωτηθεί ο καθένας σας για τις δικές του «ιδιοτροπίες»…

Ετικέτες:

1 σχόλιο

  1. Pingback: Κέικ με ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας | delightful area

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *