Παγωτό, όχι σορμπέ
Έλεγα πως θα το κάνω σορμπέ, τελικά κατέληξα με παγωτό αφού αναπόφευκτα ονομάστηκε έτσι με την προσθήκη γάλακτος σε ποσότητα μάλιστα ίση με εκείνη του νερού και του χυμού. Κανονικά στο σορμπέ έχουμε μόνο το φρούτο, νερό και ζάχαρη. Σίγουρα όχι γάλα που θα δώσει κρεμώδες υφή. Στην ουσία έχουμε κάτι που θα μπορούσαμε διαφορετικά να το ονομάζαμε γρανίτα, στην περίπτωση όμως του λεμονιού που δεν έχουμε την ψίχα του φρούτου παρά μόνο το χυμό του, θα καταλήγαμε σε λεμονάτο παγάκι ή σε παγωμένη λεμονάδα. Έτσι αποφάσισα να προσθέσω και το γάλα να του δώσω περισσότερο σώμα και γεύση. Από τη στιγμή όμως που έγινε αυτό, όσο και αν έψαξα να δικαιολογήσω την ονομασία sorbet -και με βασικότερο παράδειγμα την wikipedia- δεν έγινε εφικτό. Τελικά έχουμε παγωτό με την υπέροχη δροσιστική, αγαπημένη γεύση του λεμονιού, που θα σου “καθαρίσει” την γευστική σου παλέτα μετά το γεύμα και θα το φτιάξουμε χρησιμοποιώντας μόνο 4 υλικά, σε ίση ποσότητα μάλιστα μεταξύ τους όπως προανέφερα. Μια συνταγή που δεν πρόκειται να την ξεχάσεις ποτέ!
Υλικά:
- 200 γρ. νερό
- 200 γρ. χυμό λεμονιού (χυμός από 3 λεμόνια περίπου)
- 200 γρ. φρεσκο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα απο 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Παίρνουμε το ξύσμα από 1 λεμόνι και στύβουμε να πάρουμε το χυμό τους (200γρ.)
- Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού στο κατσαρολάκι με το μείγμα που έχει κρυώσει και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα μας στην παγωτομηχανή. Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή και στη συνέχεια μεταφέρουμε το παγωτό σε ένα σκεύος με καπάκι και το αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3-4 ώρες.
Καλησπέρα Κατερίνα!
Τι όμορφη ιδέα να το σερβίρεις σε λεμονόκουπες!!!!! Μας γέμισες λεμονο – αρώματα!
Είχαν το κατάλληλο μέγεθος και βρήκαν την κατάλληλη χρήση! Ένα μικρό κοψιματάκι στην κορυφή τους (που θα ακουμπήσουν στο τραπέζι) και έτοιμα τα λεμονομπολάκια!