Το χαβιάρι της Ελλάδας
Πήγαμε τις προάλλες στο φεστιβάλ γευστικού πολιτισμού του Αθηνοράματος στην Τεχνόπολη “Ελλάδα, γιορτή, γεύσεις”, όπου φάγαμε πιάτα από γνωστά, διακεκριμένα εστιατόρια (η μελιτζανοσαλάτα με χταπόδι καρπάτσιο του εστιατορίου “Σελήνη” της Σαντορίνης ήταν απλά τέλεια!), παρακολούθησα σεμινάριο μαγειρικής με τον σεφ Γιάννη Λουκάκο (για το οποίο θα σας μιλήσω σε μια επόμενη συνταγή) αλλά και δοκιμάσαμε πολλά και ενδιαφέροντα προϊόντα. Άλλα πολύ ωραία, γευστικά, ιδιαίτερα, άλλα γνωστά και δοκιμασμένα. Ξαναδοκίμασα όλο χαρά το υπέροχο Νιώτικο κεφαλοτύρι που μου έφερε πάλι στο νου όμορφες αναμνήσεις από τις διακοπές μας στην Ίο, την πολύ καλή και γνωστή μας πια, βαρελίσια φέτα του τυροκομείου Κωσταρέλλου, ήπιαμε Volkan Beer Σαντορίνης, αγοράσαμε τα δοκιμασμένα και ποιοτικά μανιτάρια Δίρφυς, πορτσίνι και λεντινούλα, το υπέροχο Καζάν Ντιπί από το πεντανόστιμο βουβαλινό γάλα της οικογένειας Μπέκα, υπέροχες πραλίνες φουντουκιού Wish χωρίς ζάχαρη, να την απλώνεις πάνω στη μπανάνα και να μουρμουρίζεις απολαμβάνοντας… Δοκιμάσαμε πολλά, τα κάναμε έναν αχταρμά στο στομάχι μας αλλά το κατευχαριστηθήκαμε. Και σε όλη αυτή την πληθώρα γεύσεων δοκιμάσαμε και το πεντανόστιμο, ποιοτικό αυγοτάραχο Στέφου με τη βελούδινη υφή και άρωμα όλο θάλασσα.
Ήμουν πολύ μικρή όταν με πήρε ο μπαμπάς μου μια βόλτα προς τη θάλασσα. Στη διαδρομή σταματήσαμε και μιλήσαμε σε μια κυρία που έμενε σε ένα πολυ μικρό σπιτάκι, σαν καλύβα, η οποία ήξερε να φτιάχνει αυγοτάραχο. Στην επιστροφή και ενώ άφηνε το κομμάτι αυγοτάραχου που είχαμε αγοράσει πάνω στο τραπέζι εγώ δήλωνα στη μαμά μου γεμάτη ενθουσιασμό: “Φάγαμε αυγά από κεφάλι!”. Το αυγοτάραχο που θεωρείται το χαβιάρι της Ελλάδας είναι στην ουσία τα αυγά του θηλυκού κέφαλου και το βρίσκουμε κυρίως στις λιμνοθάλασσες της περιοχής Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το αυγοτάραχο χαίρει εκτίμησης από τους γευσιγνώστες όλου του κόσμου καθότι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και Ε, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Η εταιρεία Στέφος φτιάχνει και συσκευάζει αυγοτάραχο σε μπαστούνι καλυμμένο σε φυσικό κερί μέλισσας αλλά και τρίμμα σε βαζάκι. Το αυγοτάραχο το απολαμβάνουμε σχεδόν σκέτο όπως όλα τα εκλεκτά εδέσματα. Αρκεί μόνο μια φετούλα φρυγανισμένου ψωμιού, λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και πιπέρι. Αποτελεί έτσι εξαιρετικό συνοδευτικό για το λευκό κρασάκι μας ή το τσίπουρο. Μπορούμε όμως να το απολαύσουμε εξίσου σε διάφορες γαστρονομικές δημιουργίες, σε σαλάτες, μακαρονάδες και ριζότο, σε πιάτα με θαλασσινά αλλά και με όσπρια.
Το σημερινό πιάτο το εμπνεύστηκα από μια συνταγή που είχα διαβάσει παλαιότερα της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου. Ριζότο με κρόκο Κοζάνης, ξύσμα λεμονιού και καπνιστό αυγοτάραχο. Γεύσεις και αρώματα να κοντράρονται μεταξύ τους και τελικά να δίνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα να ικανοποιεί τους απαιτητικούς ουρανίσκους μας. Φτιάχνουμε το ριζότο όπως το ξέρουμε, με ευχαρίστηση αλλά και την απαιτούμενη υπομονή, να το τροφοδοτούμε κάθε λίγο με το ζωμό ανακατεύοντας κάθε τόσο να μη μας κολλήσει και να χυλώσει όπως πρέπει. Εάν δεν βρούμε ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο μπορούμε να το φτιάξουμε με το ελληνικό εξίσου πολύ καλό ρύζι καρολίνα. Και αν δεν έχουμε παρμεζάνα, μπορούμε κάλλιστα να αντικαταστήσουμε με κεφαλογραβιέρα. Τα υλικά είναι λίγα αλλά εκλεκτά. Σκέφτηκα να κάνουμε την υπερβολή και να δώσουμε στο πιάτο μας το γκουρμέ χαρακτήρα που μας αξίζει, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε και κρόκο Κοζάνης (από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο) και τρίμμα από εκλεκτό καπνιστό αυγοτάραχο Στέφου.
Ριζότο με σαφράν και καπνιστό αυγοτάραχο σε τρίμμα
Υλικά:
- 250 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 150 ml κρασί λευκό ξηρό
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 7-8 στήμονες κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
- ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
- 100 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 κ.σούπας βούτυρο
- 20 γρ. τρίμμα αυγοτάραχου καπνιστό
- 1 πιπερίτσα καυτερή ξερή (προαιρετικά)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν αλλά προσέχουμε να μη μας μαυρίσουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα για 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι με το λάδι και προσέχοντας να μη μας καεί.
- Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό, περίπου 1 φλ. τσαγιού κάθε φορά, ανακατεύοντας και περιμένοντας να απορροφηθεί ο ζωμός που ρίχνουμε, πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση.
- Όταν έχουμε ρίξει περίπου τη μισή ποσότητα ζωμού, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον κρόκο Κοζάνης και το ξύσμα λεμονιού,την πιπερίτσα αν χρησιμοποιούμε, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε την προσθήκη ζωμού.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ώστε το ριζότο να βράζει σιγά σιγά, για περίπου 25 λεπτά συνολικά. Ελέγχουμε για το αλάτι.
- Όταν το ρύζι έχει γίνει και το ριζότο έχει χυλώσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, το βούτυρο και το αυγοτάραχο. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και το τυρί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 4-5 λεπτά και σερβίρουμε προσθέτοντας επιπλέον τρίμμα αυγοτάραχου στο πιάτο μας.
Δεν θα μπορούσες να αναδείξεις το αυγοτάραχο καλύτερα! Τέλεια και απλή συνταγή όλο νοστιμιά!
Σ΄ ευχαριστώ πολύ! Μόλις τσέκαρα και το blog σου! Κι έπεσα πάνω στο λιγουρευτικό ψημένο cheesecake…! Πολύ καλό!
Μπήκε στο πρόγραμμα για να φτιαχτεί. Έχω όλα τα υλικά, δείχνει εύκολο και κυρίως πολύ γευστικό! Θα επανέλθω με τις εντυπώσεις
του δικού μου ριζότο!