Ντοματοκεφτέδες

Ντοματοκεφτέδες

Ντομάτα: Λαχανικό ή Φρούτο;

Με καταγωγή από την Νότια Αμερική, η ντομάτα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω της ισπανικής αποικιοκρατίας της Αμερικής. Ο Ισπανός εξευρευνητής Cortés πιθανολογείται πως ήταν ο πρώτος που μετέφερε τη ντομάτα στην Ευρώπη αφού κατέλαβε την πόλη των Αζτέκων την Τενοτστιτλάν (τώρα Πόλη του Μεξικού) το 1521, αν και ο Χριστόφορος Κολόμβος μπορεί να την έφερε μαζί του κατά την επιστροφή του στην Ευρώπη ήδη από το 1493. Την πρώτη αναφορά της ντομάτας στην Ευρωπαϊκή λογοτεχνία τη συναντάμε το 1544 σε ένα κείμενο γραμμένο από τον Pietro Andrea Mattioli, έναν Ιταλό γιατρό και βοτανολόγο, ο οποίος την ονόμασε Pomo d’ oro, ή αλλιώς “χρυσό μήλο” εφόσον οι πρώτες ποικιλίες ντομάτας θεωρείται πως ήταν μικρές σε μέγεθος και κίτρινες σε χρώμα.

Γενετικά στοιχεία έδειξαν ότι πρόγονοι της ντομάτας ήταν ποώδη πράσινα φυτά με μικρά πράσινα φρούτα που είχαν αναπτυχθεί στα υψίπεδα του Περού. Ένα είδος από αυτά τα φυτά, το Solanum lycopersicum, μεταφέρθηκε και καλλιεργήθηκε στο Μεξικό κατά τον Μεσοαμερικάνικο πολιτισμό αρκετά πριν το 15º αι. μ.Χ. και την Ισπανική αποικιοκρατία. Παρόλα αυτά η ακριβής ημερομηνία καλλιέργειας της ντομάτας δεν είναι γνωστή. Πιθανότατα όμως η πρώτη καλλιεργημένη ντομάτα από Αζτέκους του  Κεντρικού Μεξικού, ήταν όπως είπαμε, μικρή και κίτρινη, όπως ένα ντοματάκι cherry. Οι Αζτέκοι ονόμαζαν τον καρπό xitomatl ενώ άλλοι Μεσοαμερικάνικοι λαοί, όπως οι Nahuas την ονόμαζαν tomatl που σημαίνει “διογκωμένο φρούτο” από όπου προφανώς και  πολλοί Ευρωπαϊκοί λαοί δανείστηκαν την ονομασία προσαμόζοντάς την ο καθένας στη γλώσσα του.

Αν και βοτανολογικά συγκαταλέγεται στην οικογένεια των μούρων, οπότε  προφανώς και στην κατηγορία των φρούτων, λόγω της σχετικά αλμυρής γεύσης της και της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη σε σχέση με τα άλλα φρούτα, αλλά και για μαγειρικούς σκοπούς – συνήθως σερβίρεται ως σαλάτα, σε ορεκτικά ή στο κυρίως πιάτο του γεύματος και όχι ως επιδόρπιο – τη συγακαταλέγουμε στην κατηγορία των λαχανικών.

Η ντομάτα είναι ιδαίτερα δημοφιλές και τη βρίσκουμε σε πολλές ποικιλίες που διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος αλλά και στο χρώμα. Υπάρχουν κόκκινα ντοματάκια, κίτρινα ντοματάκια, τα Ιταλικά σε σχήμα αχλαδιού ντοματίνια, μεγάλες κόκκινες ντομάτες, πράσινες γνωστές για τηγάνισμα στη Νότια Αμερικάνικη κουζίνα. Mου ήρθαν ήδη στο μυαλό δύο εικόνες με τις διαφορετικές ποικιλίεσ της ντομάτας, τον Jamie Oliver να μας προτείνει να βάλουμε σε μια δροσερή  σαλάτα μεταξύ άλλων υλικών διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας, μεγάλες, μικρές, κόκκινες, κίτρινες δίνοντας χρώμα στην σαλάτα μας,  αλλά και την ταινία Πράσινες Τηγανητές Ντομάτες που θυμάμαι ακόμα την έκπληξη που μου είχε πρωτοκάνει η εικόνα με τις πράσινες σαν άγουρες ντομάτες.

Η ντομάτα χρησιμοποιείται με ποικίλλους τρόπους στη μαγειρική συμπεριλαμβανομένου τη χρήση της ως ωμή στις σαλάτες, ως κέτσαπ, σε ντοματόσουπες, σε πληθώρα σαλτσών, στο κοκτέηλ Bloody Mary, τις άγουρες, πράσινες ως τουρσί, τις γνωστές μας λιαστές που τις έχουμε αφήσει να ξεραθούν στον ήλιο αλλά και καθότι όξινες μπορούμε πολύ εύκολα να τις διατηρήσουμε εφόσον πρώτα τις βράσουμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, για σάλτσα ή πελτέ. Η ντομάτα είναι ένα ιδαίτερα διαδεδομένο υλικό της Μεσογειακής Κουζίνας, το βασικό συστατικό στις πίτσες και στα μακαρόνια αλλά και στην κρύα ντοματόσουπα γκασπάτσο της Ισπανικής κουζίνας.

Θεωρείται πως η κατανάλωση της ντομάτας λόγω του καροτένιου-λυκοπένιου που περιέχει το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά συμβάλλει:

  • στην καλή λειτουργία της καρδιάς
  • στη μείωση του καρδιαγγεικού κινδύνου που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2
  • στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη αλλά και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων
  • στη βελτίωση της ικανότητας του δέρματος  να προστατευτεί του από την υπεριώδη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία

Καλοκαιρινό μεζεδάκι  λοιπόν για σήμερα που θα απαιτήσει την παρέα μια δροσερής sauce γιαουρτιού ή μιας ελαφριάς σκορδαλιάς με πατάτα αλλά και μια παγωμένη μπύρα ή ουζάκι. Οι πιο γνωστοί ντοματοκεφτέδες είναι αναμφισβήτητα εκείνοι της Σαντορίνης, φτιαγμνένοι με την άνυδρη νόστιμη ντομάτα του νησιού με τα λιγοστά σπόρια αλλά ύστερα από διάφορους πειραματισμούς που έχω κάνει και ελλείψει της Σαντορινιάς ντοματούλας, σήμερα θα σας παρουσιάσω τα δικά μου εύκολα και πολύ νόστιμα ντοματοκεφτεδάκια.

Ντοματοκεφτέδες

για 12-15 ντοματοκεφτέδες – απαιτούμενος χρόνος: 20 λεπτά και 1 ώρα αναμονή

Υλικά:

  • 2-3 ντομάτες ή 1/2 κιλό ντομάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι στο μούλτι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κ. γλυκού δυόσμος ξερός
  • 1 κ. γλυκού ρίγανη
  • 1κ. σούπας δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1κ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 αυγό
  • 1 πιπερίτσα καυτερή ξερή ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1 κ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 4 κ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια αφαιρώντας όσα περισσότερα σπόρια μπορούμε.
  2. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε το σουρωτήρι στην άκρη για 1 ώρα να στραγγίσει η ντομάτα.
  4. Προσθέτουμε το αυγό, το τυρί, το μπέικιν πάουντερ, τον φρέσκο και τον ξερό δυόσμο, τη ρίγανη, τον πελτέ ντομάτας, την πιπερίτσα και σταδιακά το αλεύρι. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.
  5. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και με ένα κ. σούπας ρίχνουμε από το χυλό στο καυτό λάδι. Δεν τα βάζουμε όλα μαζί για να μην κολλήσουν μεταξύ τους αλλά και για να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  6. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.
Το ξερό κρεμμύδι, όταν φτιάχνουμε μπιφτέκια και κεφτεδάκια (κάθε είδους), αντί να το ψιλοκόψουμε με το μαχαίρι, το πολτοποιούμε στο μούλτι γιατί έτσι ενσωματώνεται καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά.

Ετικέτες: , , , , , , ,

5 σχόλια

    1. delightfularea

      Ακριβώς! Γίνονται ανάρπαστοι! Να σημειώσουμε πως οι 2-3 που αναλογούν στην ατομική μερίδα θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν!

  1. Pingback: » Κολοκυθοκεφτέδες delightful area

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *